Τρίτη, 4 Ιουλίου 2017

4:12 μ.μ.
Το μπάνιο είναι ο χώρος της προσωπικής σας υγιεινής. Είναι το δωμάτιο του σπιτιού που το επισκέπτεστε τακτικά και άρα χρειάζεται την καθημερινή σας φροντίδα. Οι μυρωδιές όμως, τα άλατα και η μούχλα κάνουν το μπάνιο να είναι ο πιο απαιτητικός χώρος στο καθάρισμα. Ιδίως αν είστε εργαζόμενες, ο χρόνος που έχετε για τέτοιες δουλειές είναι πολύ λιγότερος. Επειδή όμως το καθαρό σπίτι σας κάνει πιο ευτυχισμένες σας δίνουμε ένα πλάνο, που αν το ακολουθήσετε θα πετύχετε το στόχο. Περιορίστε τη βρωμιά και τα μικρόβια στο μπάνιο με απλές, αλλά σωτήριες, πράσινες λύσεις.

Βήμα πρώτο: Νιπτήρας


Ξεκινήστε με τα εύκολα. Με μια κούπα λεμόνι στο χέρι απομακρύνετε τους δύσκολους λεκέδες στο νιπτήρα. Γεμίστε μετά με 1/2 νερό και 1/2 λευκό ξύδι ένα μπουκάλι με ψεκασμό. Το ξύδι είναι φτηνό, φυσικό απολυμαντικό που λειτουργεί και ως αποσμητικό. Ψεκάστε το νεροχύτη, τη βρύση και όλα τα πορσελάνινα είδη στο έπιπλο μπάνιου. Αφήστε λίγο να σταθεί και περάστε τις επιφάνειες που ψεκάσατε με ένα πανί τρίβοντας. Με το ίδιο διάλυμα καθαρίστε και τον καθρέφτη. Βεβαιωθείτε στο τέλος ότι έχετε σκουπίσει καλά παντού. Πρέπει να είναι στεγνά, για να μη μείνουν λεκέδες.

Βήμα δεύτερο: Λεκάνη

Για τα εξωτερικά πορσελάνινα τμήματα της λεκάνης και το καπάκι της χρησιμοποιήστε το ίδιο διάλυμα με το νερό και το ξύδι που φτιάξατε πριν για το νιπτήρα. Για το εσωτερικό της λεκάνης βάλτε μισή κούπα μαγειρική σόδα και αφήστε λίγα λεπτά. Κατόπιν ψεκάστε με το ξυδόνερο και τρίψτε με το βουρτσάκι. Μην τραβήξετε αμέσως το καζανάκι, αφήστε ακόμη λίγα λεπτά να δράσει σε βάθος.

Βήμα τρίτο: Μπανιέρα ή Ντουζιέρα

Αναμείξτε σε μια λεκανίτσα τρία μέρη μαγειρικής σόδας με ένα μέρος ζεστό νερό και μία κούπα χυμό λεμονιού. Τρίψτε τη μπανιέρα ή τη ντουζιέρα με αυτό το μείγμα. Αφήστε να δράσει και ξεπλύνετε με κρύο νερό. Απομακρύνετε έτσι τα υπολείμματα σαπουνιού και τα άλατα χωρίς ερεθισμούς στο δέρμα, αναθυμιάσεις και δυσκολίες στην αναπνοή που δημιουργούν τα χημικά καθαριστικά. Η μπανιέρα θα παραμείνει αστραφτερή για περισσότερο.

Λευκό ξύδι, υγρό πιάτων, λεμόνι και μαγειρική σόδα είναι η καλύτερη οικολογική απάντηση στα επίμονα άλατα που έχουν μαζέψει τα πλακάκια.

Βήμα τέταρτο: Πλακάκια

Δύσκολο σημείο τα πλακάκια με τα άλατα που έχουν μαζέψει. Ανακατέψτε μισή κούπα λευκό ξύδι ή χυμό λεμονιού με μισή κούπα υγρό πιάτων και 4 κουταλιές μαγειρική σόδα σε ένα μπουκάλι με ψεκασμό. Απλώστε παντού, αφήστε δέκα λεπτά και ξεβγάλτε. Έτσι απλά, χωρίς τρίψιμο. Τα πλακάκια θα λάμψουν. Κάντε αυστηρό κανόνα στο σπίτι μετά το ντους να σκουπίζουν όλοι με ένα πανάκι τα πλακάκια και τις επιφάνειες. Τα άλατα θα αργήσουν να θρονιαστούν και δεν θα δυσκολεύεστε αργότερα να τα απομακρύνετε.

Βήμα πέμπτο: Πάτωμα

Έχοντας τελειώσει με όλα τα παραπάνω, φτάνει η ώρα για το πάτωμα. Δείτε μια ακόμη οικολογική λύση και φτιάξτε το δικό σας καθαριστικό πατώματος. Ξύδι, σόδα, υγρό πιάτων και ζεστό νερό συνθέτουν την απόλυτα φυσική λύση. Βγάλτε έξω όσα αντικείμενα ακουμπούν στο πάτωμα, όπως καλάθι απλύτων, κάδος, πιγκάλ, πατάκια και ξεκινήστε. Για πιο βαθύ καθαρισμό χρησιμοποιήστε αντί για σφουγγαρίστρα ένα υγρό πανί.

Extra tips στο καθάρισμα μπάνιου

Τα άλατα και η υγρασία κάνουν τη κουρτίνα του μπάνιου να φαίνεται γαριασμένη και παλιά, ιδίως στο τελείωμά της. Βάλτε την στο πλυντήριο ρούχων στους 40 βαθμούς με μαγειρική σόδα στη θήκη του απορρυπαντικού και λευκό ξύδι στη θήκη του μαλακτικού.
Μην παραλείπετε να τινάζετε καλά το πατάκι του μπάνιου. Καλό είναι μάλιστα σε τακτά διαστήματα να το πλένετε κι αυτό στο πλυντήριο. Προτιμήστε ένα χαλάκι χωρίς πλαστική επίστρωση από κάτω, καθώς αυτά με το συχνό πλύσιμο φθείρονται γρήγορα.
Αν έχετε καιρό να ασχοληθείτε με τις αποχετεύσεις και έχουν βουλώσει, αναλάβετε άμεσα δράση. Δείτε σπιτικές συνταγές και ξεβουλώστε τις σωληνώσεις με τρεις φυσικούς τρόπους.
Μην ξεχνάτε να βγάζετε τα σκουπίδια από τον κάδο καθημερινά και να αλλάζετε σακούλα.

Μην τρελαίνεστε κάθε φορά με την επιχείρηση καθάρισμα μπάνιου.Αφήστε μάλιστα στην άκρη τα χημικά καθαριστικά. Με ένα λεμόνι, μαγειρική σόδα και λευκό ξύδι μπορείτε να κάνετε σχεδόν τα πάντα. Οικονομικά και χωρίς άγχος.

Πηγή:makelife.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου