Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

1:30 μ.μ.
Το χωριό Ζalipie βρίσκεται στη νοτιοανατολική Πολωνία και φημίζεται για τη παράδοσή του στη ζωγραφική. Για περισσότερο από ένα αιώνα , οι γυναίκες του χωριού ζωγραφίζουν τα σπίτια τους με ένα μοναδικό τρόπο.







Στην άρχη ξεκίνησαν να βάφουν τα σπίτια τους με ασβέστη για να καλύψουν τα σημάδια απο τη κάπνα , τα οποία όμως δεν εξαφανίζονταν και προκειμένου να διατηρήσουν τα σπίτια τους όμορφα και καθαρά για τις θρησκευτικές γιορτές , άρχισαν να ζωγραφίζουν/σχεδιάζουν λουλούδια πάνω τους. Δεν υπάρχουν πληροφορίες/στοιχεία για το πότε ξεκίνησε αυτή η παράδοση.



Η παράδοση αυτή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, καθώς οι γυναίκες ζωγραφίζουν ανθισμένα μοτίβα συντηρώντας εκείνα των προηγούμενων ετών.


Οι ζωγραφιές δεν υπάρχουν μόνο στους τοίχους αλλά πάνω σε κάδους, κοτέτσια και ότι άλλο αντικείμενο έχουν τη δυνατότητα να βάψουν.


Οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν ως εργαλεία βούρτσες από ουρά αγελάδας και χρώματα χειροποίητα από φυσικά υλικά.


Από το 1948 έχει καθιερωθεί διαγωνισμός για την ανάδειξη του «καλύτερα βαμμένου σπιτιού» ως ψυχολογική υποστήριξη στο λαό της Πολωνίας μετά το ΄Β Παγκόσμιο πόλεμο, ο οποίος ήταν η αφορμή να χαθεί το 17% του πλυθυσμού της.


Εκείνη που διαφύλαξε και συνέχισε τη παράδοση ήταν η Felicja Curylowa (1904-1974). Ήταν τέτοια η μανία της για τα ζωγραφιστά σχέδια που ζωγράφισε σχεδόν όλες τις επιφάνειες του σπιτιού της, το οποίο αποτελεί μουσείο λαϊκής τέχνης.



























































































0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου