Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

4:47 μ.μ.

Χριστουγεννιάτικος μπακλαβάς



Yλικά:
1 κιλό καρύδια αλεσμένα
1 κιλό φύλλο κρούστας
2 φλ. ζάχαρη
Λίγο μοσχοκάρυδο
250γρ βούτυρο γάλακτος
Γαρύφαλλο ολόκληρο (σε καρφάκια)
Για το σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
2 βανίλιες
Μισό λεμόνι πλυμένο καλά
5 φλ. νερό

Eκτέλεση:

Βάζετε σε μπολ τα καρύδια με το μοσχοκάρυδο και τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε καλά. Στρώνετε σε μεγάλο ταψί 3 φύλλα κρούστας, χωρίς να τα βουτυρώσετε. Στο 3ο φύλλο πασπαλίζετε μερικές κουταλιές από το μίγμα καρυδιού.
Συνεχίζετε με φύλλο-γέμιση έως ότου τελειώσουν. Φροντίζετε πάνω-πάνω να κρατήσετε 3 φύλλα κρούστας χωρίς γέμιση. Κόβετε το γλυκό σε κομμάτια και σε κάθε κομμάτι καρφώνετε ένα γαρύφαλλο.
Βάζετε το βούτυρο να κάψει καλά και το ρίχνετε κουταλιά-κουταλιά στο γλυκό ειδικά στα σημεία που το έχετε κόψει. Ψήνετε το γλυκό στο φούρνο στους 150 βαθμούς για 2 ώρες. Οταν ψηθεί το αφήνετε λίγο να κρυώσει και το περιχύνετε με το σιρόπι, που έχετε για 5 λεπτά.

Panettone



Yλικά:

2 κ.σ. ξηρή μαγιά
125ml φλιτζάνι χλιαρό γάλα
150 γρ. μαλακωμένο βούτυρο
200 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
4 αυγά
1 κ.σ. μέλι
125ml πολύ ζεστό γάλα
3 κ.σ. κονιάκ
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κιλό αλεύρι
2 1/2 φλ. ψιλοκομμένα φρούτα glace
1 φλ. σταφίδες
1 κ.σ. γλυκάνισο

Εκτέλεση:

Σε ένα μικρό μπολ βάλτε το ζεστό γάλα και πασπαλίστε το με τη μαγιά. Καλύψτε το μπολ και αφήστε το να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατέψτε το μαλακωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το μέλι, ρίξτε το καυτό γάλα πάνω από το μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς και αφήστε το να ξεκουραστεί μέχρις ότου φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Μόλις, λοιπόν, το μείγμα είναι απλά ζεστό προσθέστε τα αυγά, το κονιάκ και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπήστε με ένα μίξερ μέχρι να συνδυαστούν όλα τα υλικά καλά. Κοσκινίστε το αλεύρι και προσθέστε μισό από αυτό στο μείγμα. Ανακατέψτε λίγο και προσθέστε τη διαλυμένη μαγιά. Ανακατέψτε πάλι λίγο και προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι. Συνεχίστε την ανάμειξη μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη (η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και τρυφερή, οπότε αν χρειαστεί, προσθέστε περισσότερο ζεστό γάλα).
Τοποθετήστε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε μέχρι να είναι μαλακή, τρυφερή και να μην κολλάει στην επιφάνεια. Τοποθετήστε τη σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο μπολ και καλύψτε το με διαφανή μεμβράνη. Αφήστε το να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Αναμίξτε τα γλασαρισμένα φρούτα με το γλυκάνισο. Τοποθετήστε τη ζύμη πάλι σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε ελαφρά ανοίγοντάς την. Μοιράστε στη ζύμη τα γλασαρισμένα φρούτα όσο μπορείτε πιο ομοιόμορφα. Χρησιμοποιώντας τα χέρια σας κυλήστε τη ζύμη με προσοχή, φροντίζοντας να ενσωματωθούν καλά όλα τα γλασαρισμένα φρούτα σε αυτή.
Χωρίστε τη σε δύο ή τρία μέρη, ανάλογα με το μέγεθος του panettone που σας ενδιαφέρει να φτιάξετε και τοποθετήστε το κάθε τμήμα σε κυκλικού σχήματος φόρμες διαμέτρου περίπου 15 εκατοστών και ύψους 10 εκατοστών, τις οποίες έχετε προηγουμένως βουτυρώσει και αλευρώσει. Για άλλη μια φορά σκεπάστε με μεμβράνη και αφήστε να φουσκώσουν τα panettone σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Μόλις η ζύμη διπλασιαστεί σχίστε το κάθε panettone από πάνω σε σχήμα σταυρού και βουρτσίστε με βούτυρο. Ψήστε στους 170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο και όταν είναι σχεδόν έτοιμα αυξήστε τη θερμοκρασία στους 190. Κάθε τόσο ανοίγετε το φούρνο και βουρτσίζετε με βούτυρο τα panettone. Βγάλτε από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν. Για να τα διακοσμήσετε φτιάξτε ένα ζελέ και μόλις βράσει, βγάλτε το από τη φωτιά και με ένα μικρό πινέλο βουρτσίστε το γρήγορα πάνω από τα panettone πασπαλίζοντας με γλασαρισμένα φρούτα.

Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα


Υλικά:
2 φλ. βούτυρο
2 φλ. σκουκόχρωμη ζάχαρη
1 1/2 φλ. αλεύρι
3 φλ. σταφίδες ξανθές
3 φλ. σταφίδες μαύρες
1 φλ. κόντιτα (φρούτα γλασέ, ψιλοκομμένα)
5 αυγά
4-5 κ.σ. μέλι
1 λεμόνι
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρίφαλα και μοσχοκάρυδο
400 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί τριμμένη
3 κ.σ. γάλα
Φρουί γλασέ και άχνη για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Πλένετε και στεγνώνετε τις σταφίδες και τις αναμειγνύετε με τα κόντιτα. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο και ρίχνετε σιγά σιγά τη ζάχαρη και κατόπιν ένα ένα τα αυγά. Ρίχνετε το μέλι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού.
Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά. Τα προσθέτετε στο μείγμα βουτύρου-αυγών μαζί με την ψίχα του ψωμιού, τις σταφίδες και τα κόντιτα, το κονιάκ και το γάλα. Ανακατεύετε το μείγμα πολύ καλά μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά και αλείφετε με βούτυρο 2 φόρμες για πουτίγκα.
Μοιράζετε το μείγμα στις 2 φόρμες και τις σκεπάζετε με λαδόκολλα βουτυρωμένη και από πάνω με αλουμινόχαρτο, το οποίο δένετε καλά με σπάγκο για να μη μετακινηθεί. Βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μια στρογγυλή σχάρα, τοποθετείτε επάνω τις φόρμες και ρίχνετε στην κατσαρόλα ζεστό νερό, που θα πρέπει να φτάνει μέχρι το μισό ύψος από τις φόρμες.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τις πουτίγκες να ψηθούν επί 6 ώρες, προσθέτοντας ζεστό νερό μόλις αυτό εξατμίζεται. Ξεσκεπάζετε τις πουτίγκες και τις ξανασκεπάζετε με στεγνή λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Τις διατηρείτε σε ζεστό μέρος για 25-30 μέρες. Για να τις σερβίρετε τα Χριστούγεννα τις ζεσταίνετε -ιδανικά στον ατμό 1½ -2 ώρες- και τις γαρνίρετε με φρουί γλασέ και άχνη.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου