Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

5:00 π.μ.

Έξυπνοι τρόποι για να μειώσουμε τα έξοδά μας. Με μερικές απλές λύσεις μπορούμε να μειώσουμε τη μηνιαία κατανάλωση μας και άρα τους λογαριασμούς μας. Έτσι κάνουμε το σπίτι μας πολύ πιο οικονομικό και ταυτόχρονα πιο οικολογικό.

  • Αντικαθιστούμε τους κοινούς λαμπτήρες πυρακτώσεως, που ακόμα χρησιμοποιούνται στα περισσότερα νοικοκυριά, με λαμπτήρες φθορισμού ή LED. Έτσι εξοικονομούμε μέχρι και 80% παραπάνω ενέργεια, ενώ η διάρκεια ζωής τους είναι μέχρι και 50 φορές μεγαλύτερη από τις συνηθισμένες λάμπες.
  • Χρησιμοποιούμε τα παντζούρια μας! Τα κρατάμε ανοικτά το χειμώνα για να μπαίνει το φως του ήλιου και να ζεσταίνεται το σπίτι, και κλειστά το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να μην ανεβαίνει υπερβολικά η θερμοκρασία στο εσωτερικό.
  • Η εγκατάσταση και ο σωστός προγραμματισμός του θερμοστάτη μπορεί επίσης να αποτελέσει σημαντική πηγή οικονομίας. Με το θερμοστάτη ο χώρος μας θα έχει σταθερή θερμοκρασία κι έτσι η θέρμανση και ο κλιματισμός δεν θα χρειάζεται να δουλεύουν εντατικά καταναλώνοντας περισσότερη ενέργεια σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
  • Πλένουμε τα ρούχα μας σε χαμηλή θερμοκρασία, στους 30⁰C. Το 90% περίπου της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στη διάρκεια μιας πλύσης πάει στο ζέσταμα του νερού, οπότε χρησιμοποιούμε τις ψηλότερες θερμοκρασίες μόνο για πολύ βρώμικα ρούχα. Εξάλλου τα περισσότερα απορρυπαντικά νέας γενιάς, όπως τα προϊόντα Skip, αντιμετωπίζουν τους δύσκολους λεκέδες εξίσου αποτελεσματικά σε χαμηλές θερμοκρασίες. Φροντίζουμε ακόμα να μαζεύουμε αρκετά ρούχα σε κάθε πλυντήριο ώστε να μην γίνονται οι πλύσεις μισοάδειες και να μη σπαταλάμε νερό χωρίς λόγο.
  • Το καλοκαίρι προτιμάμε τους ανεμιστήρες οροφής σε αντίθεση με το κλιματιστικό, το οποίο καταναλώνει πολλή ενέργεια, επιβαρύνει την ποιότητα του αέρα και ανεβάζει πολύ το κόστος. Στην περίπτωση που το air-condition είναι απαραίτητο, προτιμάμε κλιματιστικά νεότερης γενιάς που έχουν μειωμένη κατανάλωση ρεύματος και είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου