Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

1:55 μ.μ.

Μέχρι να αποκτήσετε μωρό, το σκυλί σας ήταν το παιδί σας. Τώρα, όμως, που αποκτήσατε ένα νέο μικροσκοπικό και εύθραυστο μέλος στην οικογένεια, τι πρέπει να κάνετε με το σκυλί; Είναι ασφαλές για το νεογέννητο να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τα κατοικίδια και τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς για την ασφάλεια της υγείας του; 

Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλο εμφανίζουν λιγότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού, με την προϋπόθεση τα παιδιά αυτά δεν έχουν αλλεργίες ή άσθμα. Έτσι, ένα υγιές παιδί βοηθιέται από την έκθεση στον κατοικίδιο σκύλο.

Για την ακρίβεια, από έρευνα που παρουσιάστηκε πριν μερικούς μήνες στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι τα μωρά στη Φινλανδία που ζούσαν σε σπίτι με σκύλο, και σε μικρότερο βαθμό με γάτα, πέρασαν πολύ λιγότερες εβδομάδες με λοιμώξεις στο αυτί, βήχα ή ρινική καταρροή.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, είναι πιθανό τα βρέφη σε σπίτι που κυκλοφορεί ελεύθερο κάποιο κατοικίδιο να χρειαστούν λιγότερα αντιβιοτικά. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η επαφή με τον σκύλο μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στις λοιμώξεις του αναπνευστικού κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής», έγραψε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας Έιγια Μπέργκροθ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Κουόπιο της Φινλανδίας.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη θεωρία ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής, οι επαφές με τα ζώα είναι σημαντικές και ενδέχεται να οδηγήσουν σε καλύτερη αντίσταση από μολυσματικές ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας», συμπλήρωσε.

Τι να προσέχετε αν έχετε κατοικίδια και μωρό στο σπίτι



Δεν διώχνουμε τα κατοικίδια όταν έρχεται ένα μωρό στο σπίτι, όμως φροντίζουμε να μην το αφήσουμε ποτέ μόνο του με αυτά, π.χ. ένα μωρό με έναν σκύλο. Ακόμα, πρέπει να τονίσουμε την σημασία της τήρησης των κανόνων υγιεινής όταν στο σπίτι υπάρχουν σκυλιά (ή και άλλα κατοικίδια):

Πολύ καλό πλύσιμο των χεριών πριν ο γονιός πιάσει το μωρό –ειδικά αν πριν έχει καθαρίσει τα περιττώματα του σκύλου. Τα μωρά είναι πολύ ευάλωτα σε λοιμώξεις γι'αυτό αν έχετε νεογέννητο χρειάζεται ακόμα περισσότερη προσοχή στην καθαριότητα.

Το μωρό δεν θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με τα πράγματα του ζώου (π.χ. με τις μπάλες ή τα πλαστικά κόκαλα που μπορεί να βάλει στο στόμα του).

Το κατοικίδιο θα πρέπει να είναι σωστά εμβολιασμένο και να παρακολουθείται τακτικά από κτηνίατρο, ειδικά για να αποφευχθεί κίνδυνος μυκητιάσεων από τα ζωάκια στα παιδιά.
Αν το παιδί εμφανίσει αλλεργία ή άσθμα ή οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα που να οφείλεται στο κατοικίδιο, τότε αυτό θα πρέπει να απομακρυνθεί.

Αν το κατοικίδιο είναι πουλί, ειδικά παπαγαλάκι, προτιμήστε να το έχετε εκτός σπιτιού, π.χ. στο μπαλκόνι ή στον κήπο, γιατί μπορεί να μεταφέρει πιο επικίνδυνους ιούς.

Παιδί και σκυλί: Μία σχέση ζωής



Η πρώτη επαφή του μωρού σας με το κατοικίδιο χρειάζεται λίγη προσοχή. Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως καλό θα είναι πριν φέρετε το μωρό στο σπίτι, να δώσετε στο ζωάκι σας να μυρίσει ένα φορμάκι ή μία κουβερτούλα του για να εξοικειωθεί με τη μυρωδιά του. Πολλά σκυλάκια, αλλά ιδιαίτερα γατάκια, μπορεί να νιώσουν ζήλεια με τον ερχομό του μωρού, γι'αυτό καλό θα είναι τη μέρα που θα επιστρέψετε από το μαιευτήριο να ασχοληθεί ο ένας από τους δύο με το σκυλάκι, να το χαϊδέψει, να του μιλήσει ήρεμα και να του επιτρέψει προσεκτικά να μυρίσει το μωρό. Ο άλλος γονιός μπορεί να κρατά το μωρό, σκεπάζοντας το πρόσωπό του με το χέρι, ώστε να καταλάβει ο σκύλος έτσι πως το νέο αυτό μέλος προστατεύεται.

Αν το σκυλί επιδείξει οποιαδήποτε αρνητική συμπεριφορά, πείτε του «όχι» και συστήστε του να καθίσει ή πηγαίντε το σε άλλο δωμάτιο. Το πιθανότερο είναι ότι σιγά-σιγά οι δυο τους θα αγαπηθούν βαθιά, αλλά τις πρώτες εβδομάδες με το μωρό στο σπίτι καλό είναι να είστε προσεκτικοί και να παρατηρείτε τη συμπεριφορά του σκύλου ή της γάτας σας.

Συνεχίστε να είστε προσεκτικοί ακόμα κι όταν το μωρό σας μεγαλώσει και αρχίσει να περπατάει, ώστε να μάθει πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεται στο ζωάκι σας, να μην το πονάει, να το χαϊδεύει σωστά και να μην πλησιάζει το πρόσωπό του κοντά στο πρόσωπο του σκύλου.

Σύντομα οι δυο τους θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου