Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

11:20 π.μ.

Ο χρόνος που έχουμε πλέον για να τακτοποιήσουμε την ακαταστασία του σπιτιού μας, όλο και μειώνεται, καθώς η εποχή της οικονομικής κρίσης απαιτεί συνεχώς, όλο και περισσότερο από τον χρόνο μας, για εξωτερικές δουλειές. Τα περιττά πράγματα όμως που έχουμε σκορπισμένα γύρω από το σπίτι, σίγα-σιγά γεμίζουν τις ντουλάπες μας, τα υπόγεια μας, καθώς και τα γραφεία μας. Εκτός όμως από το στρες που δημιουργεί αυτή η κατάσταση, η υπερπλήρης ζωή μας, οδηγεί σε περιβαλλοντικά διλήμματα. Χρειαζόμαστε ολοένα και μεγαλύτερα σπίτια, από αυτά που είχαν οι γονείς και οι παππούδες μας, παρόλο που οι οικογένειες μας είναι μικρότερες. Και όταν δεν μπορούμε να βρούμε αυτό το βαθύ μπολ δημητριακών που σπάνια χρησιμοποιούμε, τρέχουμε στα μαγαζιά και αγοράζουμε ένα άλλο, αυτή όμως, δεν είναι ακριβώς και η πιο συνετή χρήση των περιορισμένων πόρων που έχουμε στον κόσμο μας.

Για να τακτοποιήσουμε σωστά το σπίτι μας, θα πρέπει να πετάξουμε μερικά από τα πράγματα μας, να οργανώσουμε ότι απομένει και να σταματήσουμε την απόκτηση περισσότερων νέων αντικειμένων που στόχο έχουν την αντικατάσταση των παλιών.

Βήμα 1: Εκκαθάριση


Απαλλαγείτε από τα πράγματα που είτε δεν θέλετε, είτε δεν χρησιμοποιείτε πλέον. Ταξινομήστε αυτά τα αντικείμενα σε κουτιά με βάση την κατηγορία τους, ανακυκλώσιμα, αντικείμενα για φίλους, και αντικείμενα που θα μπορούσατε να πουλήσετε. Η εύρεση νέας κατοικίας για τα αντικείμενα σας σημαίνει ότι η αξιοποίηση των πόρων γίνεται σωστά, καθώς από τα δικά σας χέρια, θα καταλήξουν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο σε αυτούς που πραγματικά το θέλουν ή το χρειάζονται.

Η Αριάνα Αντώνου, μια επαγγελματίας οργανωτής από την Αθήνα, λέει ότι πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσα αντικείμενα πραγματικά κατέχουν. "Έχω δει ανθρώπους που έχουν επτά καφετιέρες, 43 ζευγάρια τζιν ή 12 ανοιχτά μπουκάλια κανέλας" μας είπε σε συνέντευξη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι εύκολο να απαλλαγούμε από τα περίσσεια αντικείμενα. Επίσης η Αντώνου τονίζει ότι πρέπει επίσης να ξεφορτωθούμε τα:
  1. Αντικείμενα που δεν λειτουργούν.
  2. Αντικείμενα που μας ενοχλούν (π.χ. αυτό το παλιό κομοδίνο με το επίμονο συρτάρι)
  3. Αντικείμενα που κρατάμε επειδή μας τα έχει δώσει κάποιος άλλος.
  4. Αντικείμενα που που φέρουν αρνητικές σκέψεις, όπως "Ήμουν ηλίθιος που το αγόρασα, άλλα είχα πληρώσει πολλά για αυτό, έτσι θα το κρατήσω".
  5. Υπερβολικές ποσότητες του οτιδήποτε, όπως όλα αυτά τα στυλό που έχουμε πεταμένα από εδώ και από εκεί
Πριν κρατήσουμε κάτι που μπορεί να μην μας φανεί ποτέ χρήσιμο, η Αντώνου συνιστά να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας τα παρακάτω:
  1. Πραγματικά το θέλω αυτό?
  2. Πώς αυτό το αντικείμενο θα κάνει την ζωή μου καλύτερη και πιο εύκολη?
  3. Το έχω χρησιμοποιήσει κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους?
  4. Θα ήθελα πραγματικά να το ξαναχρησιμοποιήσω κάποια στιγμή στο μέλλον?
Αν ο χωρισμός από συγκεκριμένα αντικείμενα είναι αγχωτικός, η Αντώνου προτείνει να τα βάλουμε σε ένα κλειστό κουτί για μια ξεχωριστή "δίκη". "Σε ένα χρόνο από τώρα, άμα δεν έχετε χρησιμοποιήσει τίποτα από το κουτί, θα πρέπει να το δωρίσετε, χωρίς καν να το ανοίξετε" συμβουλεύει.

Βήμα 2: Ταξινόμηση


Μόλις εξαλειφθεί το πλεόνασμα, ταξινομήστε τα αντικείμενα σε καλάθια ή μεγάλα κουτιά, επισημαίνοντας τον σκοπό: Προμήθειες, παιχνίδια, κήπος, γκαράζ. Αποθηκεύστε τα πράγματα που χρησιμοποιείτε σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση σε πιο προσιτούς χώρους, όπως στα μεσαία ράφια των ντουλαπιών. Τα εποχιακά ή εορταστικά αντικείμενα που βγαίνουν μια φορά το χρόνο μπορούν να πάνε το πατάρι, σε ψηλά ράφια ή στην σοφίτα.

Βήμα 3: Διατήρηση αυτής της ιδεολογίας


Η διατήρηση ενός τακτοποιημένου σπιτιού γίνεται πιο εύκολη καθώς δημιουργείτε νέες συνήθειες. Αποφύγετε τον πειρασμό της αγοράς πολλών αντικειμένων.. όσο περνάει ο καιρός, θα το βρίσκετε όλο και πιο εύκολο να ρωτάτε τον εαυτό σας "το χρειάζομαι πραγματικά αυτό?".
  1. Μάθετε τα παιδιά σας να δίνουν ένα παιχνίδι σε μια φιλανθρωπική οργάνωση κάθε φορά που παίρνουν ένα νέο.
  2. Ορίστε έναν κανόνα: Κάθε τρία νέα κομμάτια της γκαρνταρόμπας σας, δωρίστε ένα παλιό σε μία φιλανθρωπική οργάνωση.
  3. Όποτε αυτό είναι δυνατόν, διορθώστε τα αντικείμενα σας αντί να τα πετάξετε. Ψάξτε στο internet ή σε κάποιο τοπικό κατάστημα για ανταλλακτικά.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου