Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

10:58 π.μ.

Ο καλός καφές είναι τέχνη και αυτό μπορεί να στο επιβεβαιώσει όποιος αγαπά πραγματικά τον καφέ και τα καλά χαρμάνια. Το σωστό αποτέλεσμα προϋποθέτει κάποια βήματα, προκειμένου να μπορείς να απολαμβάνεις και στο σπίτι σου τέλειο καφέ, όπως στα ψαγμένα cafe της πόλης.
Σίγουρα είναι ωραίο να σου σερβίρουν μια κούπα καλού καφέ και να σε περιποιούνται, αλλά δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από το να ξυπνάς τα χειμωνιάτικα πρωινά, να βάζεις όλη σου την τέχνη στον καφέ και να τον απολαμβάνεις αχνιστό καθώς απολαμβάνεις τον συννεφιασμένο καιρό από τη ζεστασιά της κουβέρτας σου. Το να φτιάξεις καλό καφέ στο σπίτι δεν προϋποθέτει μαγικά κόλπα ούτε μηχανή εσπρέσο που να κοστίζει όσο τα νοίκια έξι μηνών, αλλά μερικά απλά βήματα.
Σκέψου φρέσκα
Συνήθως ο καφές έχει καλύτερη γεύση όταν καταναλώνεται μέσα σε δύο εβδομάδες από την ημέρα που καβουρδίστηκε. Αν έχεις τη δυνατότητα να αγοράσεις χύμα καφέ, προμηθεύσου μόνο όσο χρειάζεσαι για να καταναλώσεις μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο.
Ένα καλό μηχάνημα για άλεσμα
Ο φρεσκοκομμένος καφές είναι απαράμιλλος. Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετά καλά οικονομικά μηχανήματα (μην προτιμήσεις αυτά με τις λεπίδες), ώστε να αλέθεις μόνη σου τον καφέ για να είναι πάντα φρέσκος, εύγευστος και μυρωδάτος.
Σκέψου λύσεις για την αποθήκευση
Ο καφές δεν πρέπει να εκτίθεται στο φως του ήλιου. Έτσι, για να διατηρήσεις φρέσκους τους ολόκληρους κόκκους καφέ, είναι καλό να τους φυλάξεις σε σφραγισμένο σκούρο γυάλινο ή κεραμικό βάζο, μακριά από τη θερμότητα και την υγρασία. Διαφορετικά, σφράγισέ το σε μία προστατευτική σακούλα. Ό,τι κι αν κάνεις πάντως, μην αλέσεις τον καφέ και τον βάλεις στο ψυγείο. Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και η επιπλέον υγρασία, επηρεάζει τα έλαια και τη δομή των κυττάρων του καφέ, με αποτέλεσμα να μυρίζει όπως το ψυγείο σου.
Η προθέρμανση μετράει
Η προθέρμανση όλων των μηχανών καφέ με ζεστό νερό, βοηθά να διατηρηθεί η θερμοκρασία σταθερή. Το ίδιο ισχύει και για την κούπα σου – χρησιμοποίησε τα χέρια σου για να τη ζεστάνεις, μιας και θα κάνει την απόλαυση ακόμη μεγαλύτερη. Εάν χρησιμοποιείς χάρτινο φίλτρο, βεβαιώσου ότι το βρέχεις επίσης με ζεστό νερό για να ξεπλύνεις τη γεύση του χαρτιού.
Αξίζει το βάρος του
Είναι σημαντικό να υπολογίζεις σωστά τις δόσεις. Οι διαφορετικοί τύποι καφέ δεν έχουν την ίδια πυκνότητα, άρα ούτε την ίδια δοσολογία. Το ζύγισμα του καφέ είναι ένας αλάνθαστος τρόπος για να υπολογίζεις την ποσότητα. Αν δεν έχεις ψηφιακή ζυγαριά κουζίνας, υπολόγισε ότι μία κουταλιά της σούπας ισούται με επτά γραμμάρια.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου