Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

7:47 μ.μ.
1) De Markies: Ένα εντυπωσιακό κινητό σπίτι!






Έλαβε για το σχεδιασμό του το βραβείο Public Prize στο διαγωνισμό Rotterdam Design Prize. Το κινητό σπίτι «De Markies» αποτελεί μια πρωτοποριακή πρόταση κατοίκησης on the road που σημαίνει ότι μετακινείται όπως ένα αυτοκινούμενο όχημα και μπορεί όχι μόνο να σταθμεύσει οπουδήποτε αλλά και να αυξήσει στο τριπλάσιο το μέγεθός του μέσα σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα. Προσφέρει άνεση και λειτουργικότητα στους χρήστες του, ενώ αποτελεί ιδανική λύση διακοπών για όσους το επιλέξουν. Και όχι μόνο…

2) Σπίτι σε σχήμα αεροσκάφους stealth!






Ο Αυστραλός αρχιτέκτονας James Stockwell σχεδίασε μια πρωτοποριακή κατοικία που μοιάζει με το μαχητικό αεροσκάφος stealth και βρίσκεται στη νότια ακτή της Victoria, κοντά στην πόλη Inverloch. Η φιλοσοφία των ιδιοκτητών σχετικά με τη δημιουργία της κατοικίας τους ήταν η εξής: «Εάν τα στοιχεία της φύσης όπως η βροχή, ο ήλιος και ο άνεμος θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια αρχιτεκτονική δομή με τι θα έμοιζε αυτή»;

Η απάντηση ήρθε από τον αρχιτέκτονα ο οποίος σχεδίασε ένα πρωτότυπο σπίτι στις όχθες της λίμνης που έμοιαζε με αεροσκάφος, που έρχεται διαρκώς αντιμέτωπο με αυτά τα στοιχεία της φύσης, πλήρως προσαρμοσμένο στο φυσικό περιβάλλον. Με μεγάλους χώρους και πολλά ανοίγματα, προσφέρει θέα σε όλες τις πλευρές, ενώ βασικό χαρακτηριστικό του, περα από τοσχήμα του, είναι τα γυάλινα παράθυρα που «αγκαλιάζουν» ολόκληρη την κατοικία. Το σπίτι, μάλιστα, έλαβε πρόσφατα το Βραβείο Αρχιτεκτονικής.

3) Πλωτό σπίτι σε σχήμα… αυγού!





Ονομάζεται Exbury Egg και είναι ένα πλωτό σπίτι που εμφανίστηκε πρόσφατα στην ακτή του ποταμού Beaulieu, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σχεδιάστηκε από τον καλλιτέχνη Stephen Turner, ο οποίος εμπνεύστηκε από την ανάγκη του να ζήσει κοντά στο υγρό στοιχείο και να έρθει σε πιο στενή επαφή με τη φύση. H δομή είναι κατασκευασμένη από ένα ειδικό ανθεκτικό και αδιάβροχο υλικό και περιλαμβάνει τα βασικά για να μπορέσει να διαμείνει στο εσωτερικό ένα ζευγάρι, ενώ η ηλιακή ενέργεια και το νερό της βροχής προσφέρουν τη δυνατότητα επιβίωσης σε αυτό.

Η πρόσβαση με την ξηρά γίνεται μέσω μιας γέφυρας και ο καλλιτέχνης αναμένεται να μείνει σε αυτό περίπου έναν χρόνο, στα πλαίσια ενός project που θα του επιτρέψει να ζήσει για μεγάλο διάστημα σε άμεση επαφή με το νερό σαν να επρόκειτο για ένα αυγό πτηνού που μετακινείται με τη βοήθεια του ανέμου στην επιφάνεια του ποταμού.

4) Σπίτι… Tetris για εκκεντρικούς!






Το αρχιτεκτονικό γραφείο Studio Liu Lubin στην Κίνα σχεδίασε ένα funky σπίτι που θυμίζει το κλασικό βιντεοπαιχνίδι Tetris. To Tetris House είναι ένα σπονδυλωτό σπίτι που παρέχει στο χρήστη τις βασικές ανάγκες διαμονής για ύπνο και μαγείρεμα, αλλά, αλλά μέχρι εκεί. Με λιτή minimal επίπλωση και αρθρωτό σχεδιασμό, η κατοικία μπορεί να φιλοξενήσει άνετα μέχρι ένα άτομο(!), ενώ μπορεί να μεταφερθεί άνετα οπουδήποτε θελήσει ο ιδιοκτήτης του. Κατασκευασμένο με ίνες πλαστικό ενισχυμένο με γυαλί, είναι ελαφρύ αλλά ταυτόχρονα και ισχυρό έτσι ώστε να προσφ
έρει ασφάλεια αλλά και άνεση.
Σχεδιασμένο ως ένας ενιαίος λειτουργικός χώρο, η σπονδυλωτή σχεδίαση επιτρέπει να τοποθετηθούν πολλοί κύβοι ο ένας δίπλα αλλά και επάνω στον άλλον, σχηματίζοντας μια εντυπωσιακή οικιστική σύνθεση. Το εν λόγω σπίτι έκανε πρόσφατα την εμφάνισή του σε πάρκο στο Πεκίνο, αναμένοντας τους επίδοξους αγοραστές που θα τολμήσουν να το κατοικήσουν. Τα πρώτα δείγματα πάντως είναι ενθαρρυντικά για τους δημιουργούς του καθώς η Κίνα έχει γενικότερα μεγάλο πρόβλημα κατοίκησης.

5) Άνθρωπος-σαλιγκάρι κουβαλάει το σπίτι του στην πλάτη!






Ο 38χρονος Liu Lingchao ζει πραγματικά σαν ένας άνθρωπος-σαλιγκάρι, αφού όπου πηγαίνει κουβαλάει στην πλάτη του το σπίτι του! Φτιαγμένο από μπαμπού και πλαστικό, το φορητό σπίτι που ζυγίζει περίπου 60 κιλά, προσφέρει καταφύγιο στο μακρύ ταξίδι του Liu μέσα στην Κίνα. Ο λόγος; Ο νεαρός Κινέζος συλλέγει πλαστικά αντικείμενα από τους δρόμους των κινεζικών πόλεων και στη συνέχεια τα πουλάει. Κατασκεύασε το πρώτο κινητό σπίτι πριν από 5 χρόνια προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα και να προστατευτεί παράλληλα από το κρύο και τη βροχή.

Από τότε μέχρι σήμερα έχει κατασκευάσει τρία «σπίτια», καθένα από τα οποία του προσέφερε αρκετό χώρο για ένα κρεβάτι, καλύπτοντας επίσης τις βασικές ανάγκες του ταξιδιού του. «Αισθάνομαι ελεύθερος όπου πηγαίνω και μπορώ να μείνω όπου θέλω. Δεν έχω να σκεφτώ τα χρήματα ούτε και το πώς θα μετακινηθώ από το ένα μέρος στο άλλο. Είναι βέβαια χρονοβόρα αυτού του είδους η μετακίνηση, γιατί κινούμε σαν σαλιγκάρι ή σαν χελώνα… Πάντως το απολαμβάνω και δεν το αλλάζω με τίποτα», λέει ο ίδιος.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου