Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

10:17 π.μ.
Ποια είναι τα αθώα λάθη που κάνουμε στη κουζίνα που μπορεί να μας κοστίζουν στην υγεία και την τσέπη μας περισσότερο από όσο νομίζουμε;

Λάθος 1ο Πλένουμε μόνο μια φορά τα χέρια μας πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα

Ένα από τα πιο σημαντικά λάθη που κάνουμε κατά το μαγείρεμα είναι η συχνότητα που πλένουμε τα χέρια μας. Κάθε φορά που πρόκειται να ασχοληθούμε με διαφορετική κατηγορία τροφίμων, θα πρέπει να πλύνουμε καλά τα χέρια μας με σαπούνι και όχι απλά με νερό. Για παράδειγμα, όταν έχουμε πιάσει ωμό κρέατος και στη συνέχεια θέλουμε να κόψουμε την σαλάτα, είναι απαραίτητο ενδιάμεσα να πλύνουμε τα χέρια μας όπως και όταν επρόκειτο να πιάσουμε βαζάκια με τα μπαχαρικά, συρτάρια, καπάκι κατσαρόλας κτλ. Έτσι θα μειώσετε τις πιθανότητες να μεταφέρετε βακτηρίδια και να πάθετε δηλητηρίαση.

Λάθος 2ο Καθαρίζουμε ενώ μαγειρεύουμε

Χρησιμοποιούμε καθαριστικά για την κουζίνα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Όταν μαγειρεύουμε ο πάγκος μας λερώνεται, αλλά είναι λάθος να χρησιμοποιούμε χημικά, αφού χρειάζονται ξέβγαλμα πριν χρησιμοποιήσουμε την επιφάνεια ή πρέπει να περιμένουμε κάποια ώρα πριν ακουμπήσουμε κάποιο τρόφιμο. Ο καλύτερος τρόπος να καθαρίζετε όσο μαγειρεύετε χωρίς να διατρέχετε κίνδυνο και είναι να χρησιμοποιείτε σπιτικά καθαριστικά, που δεν χρειάζονται ξέβγαλμα. Δείτε πως μπορείτε να τα παρασκευάσετε σε προηγούμενο άρθρο μας.

Λάθος 3ο Βάζουμε τα φρούτα και τα λαχανικά στο ψυγείο αφού πρώτα τα έχουμε πλύνει

Όταν πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά, κρατούν πάνω τους υγρασία, η οποία έξω αλλά ακόμη και μέσα στο ψυγείο θα συντελέσει στην ανάπτυξη μυκήτων. Για αυτό το λόγο λοιπόν καλό είναι θα πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά αφού τα βγάλουμε από το ψυγείο και ακριβώς πριν τα καταναλώσουμε.

Λάθος 4ο Δεν πλένουμε τα φρούτα που δεν τρώγεται ο φλοιός τους

Εννοείτε πως πριν καταναλώσουμε κάποιο φρούτο ολόκληρο με τη φλούδα του, θα πρέπει να το πλύνουμε καλά σε τρεχούμενο νερό. Τι κάνουμε όμως με τα φρούτα που η φλοίδα τους δεν τρώγεται; Θα φανταζόμασταν ότι αφού θα φάμε μόνο το εσωτερικό τους, δεν χρειάζεται να το πλύνουμε, όμως αυτό είναι λάθος. Φρούτα όπως τα πορτοκάλια ή οι μπανάνες πρέπει επίσης να πλένονται πριν καθαριστούν, καταναλωθούν ή χρησιμοποιηθούν για κάποιο χυμό. Ο φλοιός τους μπορεί να φιλοξενεί μικρόβια, τα οποία ενδεχομένως να μεταφέρουμε με τα χέρια μας στο εσωτερικό των φρούτων.

Λάθος 5ο Ρυθμίζουμε το ψυγείο στο τέρμα και καθαρίσαμε

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η θερμοκρασία μέσα στο ψυγείο σας έχει διαβαθμίσεις. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες ξεκινάνε από το τελευταίο ράφι (2 C), το οποίο είναι κατάλληλο για την αποθήκευση κρεάτων και ψαριών και ανεβαίνει στο μεσαίο ράφι (4-5 C) όπου είναι κατάλληλο για προϊόντα που αναγράφουν «Διατηρείται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα», καθώς και αλλαντικά και γαλακτοκομικά. Στο πάνω ράφι (8 C) αποθηκεύουμε προϊόντα λιγότερο ευπαθή και η πόρτα του ψυγείου (10-15 C) είναι κατάλληλη για νερό, χυμούς, γάλατα ,μουστάρδα και γενικά προϊόντα που δεν απαιτούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η κατάψυξη θα πρέπει να βρίσκεται περίπου στους -20 C για να έχουμε σωστή συντήρηση.

Επίσης, θα πρέπει να δίνεται σημασία στην φύλαξη των προϊόντων σας τοποθετώντας τα σε ειδικές μεμβράνες ή ταπερ που κλείνουν αεροστεγώς, ώστε να διατηρείται η υγιεινή του ψυγείου. Μην παραφορτώνετε το ψυγείο με τρόφιμα γιατί ο ψυχρός αέρας δεν μπορεί να μεταφερθεί σωστά στο εσωτερικό του, με αποτέλεσμα τα τρόφιμα να μην βρίσκονται στη σωστή θερμοκρασία, να χαλάνε γρηγορότερα και παράλληλα να καταναλώνετε περισσότερη ενέργεια και χρήματα.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου