Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

11:16 π.μ.
Ο Σεπτέμβρης είναι ο ιδανικός μήνας προετοιμασίας του κήπου ή της βεράντας μας. Η θερμοκρασία είναι ακόμη σε καλά επίπεδα και είναι ώρα να επενδύσουμε σε βολβούς και καρπούς.







Ποια είναι όμως εκείνα τα φυτά, λουλούδια και δέντρα που μπορούμε να φυτέψουμε το φθινόπωρο και μετά από πόσο καιρό θα αρχίσουν να ανθίζουν και να ομορφαίνουν τον χώρο μας ;

1) Βολβοί και σπόροι
Για το φύτεμα προτείνουμε ζουμπούλια, υάκινθους, φρέζες, τουλίπες και νάρκισσους. Φυτέψτε τους βολβούς τους στο κήπο ή τη βεράντα σας και με το κατάλληλο πότισμα και χρόνο θα σας δώσουν τα υπέροχα άνθη τους την Άνοιξη.

2) Πολύχρωμα λουλούδια και το Φθινόπωρο
Για να έχετε λουλούδια το Σεπτέμβρη θα πρέπει να τα έχετε φυτέψει ήδη από την άνοιξη. Αν δεν το είχατε κάνει και δεν θέλετε να περιμένετε μέχρι τότε, αγοράστε έτοιμα ανθισμένα λουλούδια από το φυτώριο σας και μεταφυτέψτε τα στις γλάστρες σας. Τα λουλούδια που ευδοκιμούν και είναι κατάλληλα για αυτή την εποχή είναι οι πανσέδες, τα κυκλάμινα και τα χρυσάνθεμα.
Επίσης για να δώσετε χρώμα και άρωμα στον κήπο ή τα παρτέρια σας, επιλέξτε μοσχομπίζελα και χρησιμοποιήστε πέργκολα για να τα βοηθήσετε να αναρριχηθούν. Οι πιπερίτσες είναι άλλο ένα φυτό κατάλληλο για δροσερό καιρό.
Μην παραμελήσετε το κλάδεμα φυτών όπως τις ορτανσίες, τις λεβάντες και τα γεράνια, αν θέλετε να ανθίσουν με τον ερχομό της άνοιξης. Κλαδέψτε επίσης τα γεράνια που αντέχουν στο κρύο και μπορεί να τα δείτε να ανθίζουν μέσα στον χειμώνα. Και μην ξεχάσετε να κλαδέψετε τις τριανταφυλλιές σας κάπου μετά το τέλος Φεβρουαρίου.

3) Λαχανόκηπος στο μπαλκόνι
Για να φτιάξετε το δικό σας λαχανόκηπο ακόμη και στη βεράντα σας σε γλάστρες και να απολαμβάνεται τα δικά σας υγιεινά λαχανικά, τώρα είναι η εποχή να το κάνετε. Συμβουλευτείτε και προμηθευτείτε το κατάλληλο χώμα από το φυτώριο σας και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε.

Για τον όλο δικό σας βιολογικό λαχανόκηπο, κατάλληλη περίοδος για φύτεμα είναι:

  • Σπανάκι και ραπανάκια: Μέσα σε ένα μήνα αφού τα φυτέψετε και χωρίς ίχνος φυτοφαρμάκου ή λιπάσματος, θα τα απολαμβάνετε στο τραπέζι σας.
  • Άνηθος, μαϊντανός και σέλινο: Μέσα σε γλαστράκια ρίξτε λίγα σποράκια και τοποθετήστε τα σε σημείο του μπαλκονιού σας που δεν κινδυνεύουν από το νερό της βροχής. Πολύ σύντομα, θα αρωματίζεται με αυτά το φαγητό σας!
  • Λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια: Παίρνουν λίγο πιο πολύ χρόνο από τα προηγούμενα μέχρι να τα καταναλώσετε αλλά όταν έρθει ο Φεβρουάριος θα αξίζει τον κόπο.


Καλή Επιτυχία!


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου